
Στη Χίο οι γνωστές πηγές της Καρυδιάς δίνουν το πολύτιμο νερό τους στην Ποτοποιία Στουπάκη που παράγει από το 1900 καζανιστό ούζο αλλά και το τσίπουρο “Μαύρο Ρόδο”. Το 1900 ο Γιάννης Στουπάκης πήρε την πρώτη άδεια απόσταξης από τους Τούρκους με έδρα τον Δαφνώνα, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο εγγονός του Γιάννης Στουπάκης. Σήμερα τα χάλκινα καζάνια βρίσκονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Το καζανιστό Στουπάκη παράγεται με 100% απόσταξη σταγόνα-σταγόνα σε παραδοσιακά χάλκινα καζάνια µε τον πλέον ιδανικό τρόπο, συνεχίζοντας έτσι τη γευστική παράδοση της Χίου και προσφέροντας μοναδικότητα σε κάθε του σταγόνα.
Το Τσίπουρο Μαύρο Ρόδο Στουπάκης προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου ή κατά πολλούς Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, ένα κόκκινο σταφύλι με εκρηκτικά αρώματα και αποστάζεται σε μικρά χάλκινα καζάνια στην καρδιά του Τυρνάβου. Το χαρακτηριστικό άρωμα τριαντάφυλλου αποκαλύπτει τον τυπικό χαρακτήρα της ποικιλίας.
Ρεπορτάζ Θ. Πυλιώτης