Chios Kardamila Katoikoi Elta 20okt23 768x432
00 1 mth 35
Κοινοποίηση

Το θέμα του κλεισίματος των ΕΛΤΑ Καρδαμύλων, που έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις τόσο των κατοίκων του χωριού, αλλά και των γειτονικών που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο υποκατάστημα (Λαγκάδα, Συκιάδα, Πιτυός, Αμάδες, Βίκι, Καμπιά) έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν το κλείσιμο των γραφείων ΕΛΤΑ, όχι μόνο στα Καρδάμυλα αλλά σε πάνω από 100 υποκαταστημάτα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ερωτάται ο υπουργός αν:

«1) Υπάρχει πρόθεση για την επαναλειτουργία των δομών των ΕΛΤΑ με διαφορετικά κριτήρια αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών τους για τα υποκαταστήματα που έχουν κλείσει και βρίσκονται σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές ώστε να εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι;

2) Υπήρξε μελέτη εκ μέρους των ΕΛ.ΤΑ. που αποδείκνυε και υποδείκνυε την αναγκαιότητα διακοπής λειτουργίας των συγκεκριμένων τοπικών υποκαταστημάτων που έκλεισαν και που επίκειται να κλείσουν και η οποία είχε συνυπολογίσει τις επιπτώσεις (οικονομικές και κοινωνικές) της αναστολής της συναλλακτικής δραστηριότητας στα υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ. ; Και αν ναι ζητείται να κατατεθεί αυτή η μελέτη.

3) Εάν δεν υπήρξε μελέτη, βάσει ποιων κριτηρίων ή θεσπισμένων προϋποθέσεων προχώρησε η διαδικασία διακοπής λειτουργίας των υποκαταστημάτων; Ζητούνται να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

4) Πώς θα αναπληρωθεί άμεσα η αναστολή λειτουργίας τους, ώστε να διασφαλιστεί χωρίς κανένα χρονικό κενό ο καθολικός χαρακτήρας των ταχυδρομικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες αυτών των περιοχών ώστε να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται;».

Ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης «καταδικάζει», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του « τις οριζόντιες αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες όπως των Καρδαμύλων και των χωριών της ΒΑ Χίου όπου για δεκαετίες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν τον ομφάλιο λώρο επικοινωνίας ναυτικών, των ομογενών και των οικογενειών τους».

Αναφορά από βουλευτές του ΚΚΕ
Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσαν ως αναφορά το ψήφισμα-διαμαρτυρία της συντονιστικής επιτροπής αιρετών και κατοίκων της ΒΑ Χίου, σχετικά με το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ Καρδαμύλων.
Οι υπογράφοντες απαιτούν να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα ΕΛΤΑ στη Χίο, να μην απολυθεί ή μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα.

Χίος: Στη Βουλή το θέμα των γραφείων ΕΛΤΑ – Παρεμβάσεις κομμάτων
Ψήφισμα για ΕΛΤΑ Καρδαμύλων

Τι σχολίασε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ

Εν τω μεταξύ την περασμένη Πέμπτη και με αφορμή την πρώτη κινητοποίηση των κατοίκων στα Καρδάμυλα παρέμβαση στο θέμα του καταστήματος Καρδαμύλων των ΕΛΤΑ έκανε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης.

«Επικοινώνησα και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και πραγματοποίησα τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. (Υπερταμείο) κο Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΤΑ Α.Ε. κ Γρηγόρη Σκλήκα.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι καμία επίδραση δε θα υπάρχει στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες», υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης

Αναφέρει επίσης ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος είναι περίπου €50 χιλιάδες και μικτά έσοδα περίπου €5,5 χιλ..

Καταλήγει δε λέγοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει ανοικτό το γραφείο, «καθώς τα ΕΛΤΑ πλέον προχωρούν σε διερεύνηση νέων μορφών συνεργασιών, ως franchise, είτε με ιδιώτες είτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμος).

Να εξετάσουμε λοιπόν αυτή τη δυνατότητα άμεσα, να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας και να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ ανοικτά», σημειώνει ο Νότης Μηταράκης.