Polytexneio 1
00 2 weeks 18
Κοινοποίηση

Με συγκέντρωση την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, στις 6:00 μ.μ. μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τιμούν σύλλογοι και φορείς την 50η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Κάλεσμα  έχει εκδοθεί από την ΑΔΕΔΥ, Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Χίου, Σύλλογο Γυναικών Χίου  και άλλους φορείς.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ,ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

  • Ο Σύλλογος γυναικών Χίου τιμά την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου  και καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να τιμήσουμε τους αγώνες, τις θυσίες, τους νεκρούς, τους δολοφονημένους, τους φυλακισμένους, τους βασανισμένους όχι μόνο της εξέγερσης του 1974 ,αλλά όλης της περιόδου της χούντας.Καλεί τις γυναίκες να δώσουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σπέρνουν τον πόλεμο ,την προσφυγιά και την εκμετάλλευση.
  •   Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί δεν ανεχόμαστε να μετατρέπεται η χώρα μας σε Νατοικό   ορμητήριο και οπλοστάσιο, να εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, να στηρίζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που κλιμακώνει αυτές τις ημέρες τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Στο φόντο των λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και εμπορικών δρόμων, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, συντελείται μία ακόμα πράξη του διαχρονικού αυτού εγκλήματος.
  • Δεν ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς για να σφαγιάζεται και να εκτοπίζεται ένας λαός που μάχεται για το αυτονόητο δικαίωμά του να έχει πατρίδα και να μπορεί να ζει ελεύθερος και κυρίαρχος στη δική του γη.
  • Απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που, εκτός των άλλων, αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή!Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει να ζούμε χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, ενώ κάθε μορφή βίας παρεισφρέει καθημερινά σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της εργασιακής, της κοινωνικής, της οικογενειακής ζωής μας κάνοντάς μας κυριολεκτικά το βίο αβίωτο.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο και ανυποχώρητα συνεχίζουμε τον συλλογικό αγώνα μας για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας, διεκδικώντας ό, τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας, για να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

OΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΙΣ 17/11/23 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΟ Δ.Σ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Πενήντα (50) χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε και αγωνίστηκε σκληρά για να αποτινάξει τελικά την 17η Νοεμβρίου του 1973 οριστικά τα δεσμά της δικτατορίας. Με αιχμή τη νέα γενιά, τους φοιτητές γύρω από τους οποίους συσπειρώθηκαν αργότερα και άλλες κοινωνικές ομάδες, κατέστη δυνατό να ανατραπεί το άρμα του φόβου και της τρομοκρατίας που είχε δημιουργήσει η χούντα των συνταγματαρχών. Εκείνη η ημέρα πέρασε στην ιστορία ως παγκόσμιο σύμβολο θυσίας, κορυφαία έκφραση αντιδικτατορικού αγώνα και αρχή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

            Το βασικό αίτημα που συνόδευσε πριν πενήντα χρόνια την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», όπως και πολλά ακόμη αιτήματα, μεταξύ των οποίων η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός των συνόρων. Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια ή να αγνοήσει τις σφαγές στη Γάζα. Ένα διεθνές κατεστημένο, προεξαρχόντων των Η.Π.Α., κάνουν πλάτες στο Ισραήλ που βομβαρδίζει και σκοτώνει, αμάχους, γυναίκες και παιδιά του Παλαιστινιακού λαού, που διεκδικεί χρόνια τώρα να ζει σε μία ελεύθερη χώρα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Εγκλήματα επί εγκλημάτων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης του Ισραήλ και της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

            Τα συμφέροντα των Η.Π.Α. ήταν, μεταξύ άλλων, που έφεραν την 21η Απριλίου του 1967 τη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, για να καταργήσει κάθε έννοια Δημοκρατίας, κάθε ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα και ταυτόχρονα να δολοφονήσει, να φυλακίσει και να εκτοπίσει αντιστασιακούς δημοκρατικούς πολίτες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της δικτατορίας, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, μας δίδαξε πώς ένας λαός μπορεί να έχει μέλλον όταν ορθώνει το ανάστημα του στη βία και την ανομία, όταν αγωνίζεται για την προάσπιση της Δημοκρατίας.

            Όπως τότε, που άνθρωποι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, για να ζούμε εμείς καλύτερα, έτσι σήμερα έχουμε εμείς χρέος να βαδίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο ενάντια στο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο που υποβαθμίζει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάλει κατά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τους σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

            Η ασυδοσία, η έπαρση, η αλαζονεία, η ρεμούλα, η αδιαφορία ακόμη και σε εγκλήματα όπως των Τεμπών, έχουν περάσει στο πετσί των κυβερνώντων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα εξυπηρετήσουν τα εργολαβικά-οικονομικά συμφέροντα και πώς θα βολέψουν τα «δικά τους παιδιά» εξασφαλίζοντας ασφαλώς, ταυτόχρονα και το δικό τους πολιτικό-οικονομικό μέλλον. Τους σιγοντάρει σε αυτό και το μιντιακό σύστημα που δημιούργησαν με λεφτά βεβαίως του έλληνα φορολογούμενου.

            Ο ίδιος, ο φορολογούμενος, βλέπει την ακρίβεια να έχει «χτυπήσει» κόκκινο. Βασικά είδη  διατροφής να μην μπαίνουν πλέον στο καλάθι, καθώς όσο αυτό πλησιάζει προς το ταμείο, γίνεται βαρύ και ασήκωτο για την τσέπη του καταναλωτή. Καθημερινά είδη έχουν γίνει είδη πολυτελείας   και το μηνιάτικο δεν αρκεί πλέον ούτε για το Σούπερ Μάρκετ. Την ίδια στιγμή, η γελοιότητα από την πλευρά των πολιτικών καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, για δήθεν πρόστιμα και… σκληρά μηνύματα στις πολυεθνικές, τις οποίες ταΐζουν με δισεκατομμύρια ευρώ από την πίσω πόρτα και σε βάρος του Ελληνικού λαού.

            Οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξαϋλώνονται από τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τα άλματα στην ενέργεια, όταν διεθνώς οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν αξιοσημείωτη υποχώρηση. Η κυβέρνηση απαντά με ευχολόγια, αλλά την ίδια στιγμή αμφισβητεί, περιορίζει ή και καταργεί τα κοινωνικά αγαθά, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση και η Περίθαλψη. Βολεύει «ημέτερους», αλλά αφήνει χωρίς προσωπικό κρίσιμους τομείς, όπως της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάζοντας παράλληλα στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

            Σήμερα, που κυβέρνηση και Αιρετοί, σε απόλυτη σύμπνοια με τα συμφέροντα επιχειρούν να ισοπεδώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες της, σήμερα που κυβέρνηση και εργολάβοι «κόβουν» την Ελλάδα και την μοιράζουν ως άλλοτε βιλαέτια θέλοντας τους Έλληνες σκλάβους και υπόδουλους, σήμερα που θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και των εργαζομένων καταστρατηγούνται και φαλκιδεύονται, σήμερα που ο θεσμός της Δημοκρατίας  υπονομεύεται και κλυδωνίζεται, πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε.

            Επιβάλλεται να ορθώσουμε το ανάστημα μας στη «χούντα» του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας που δέχονται σκληρή επίθεση. Επιβάλλεται να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Το οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου και σε όσους θυσιάστηκαν τότε για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

            Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α.-Ν.Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις τιμής στους αγωνιστές της 17ης Νοεμβρίου 1973, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, στις 6.00 μ.μ. μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου.

Ο  Πρόεδρος                                                                 O Γεν. Γραμματέας                                   

       Αντώνιος Τσαλίκης                                                         Ιωάννης  Δεληγιάννης

ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

            Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις για το φετινό εορτασμό από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με άλλους φορείς σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

            Ο εορτασμός αυτός έχει πολλαπλά μηνύματα. Κανένας δεν είναι ανίκητος όσο δυνατός κι αν μοιάζει…! Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας, είναι συνεχής μέχρι τη νίκη. Ο ξεσηκωμός του 1973 μπορεί να έμοιαζε ότι ηττήθηκε, όμως ήταν η σταγόνα που έριξε το καθεστώς της Χούντας, που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ – όπως έγραφαν και τα κόκκινα συνθήματα στις κολώνες του Πολυτεχνείου.

            Ειδικά σήμερα, που μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια απίστευτη θηριωδία στη Γάζα, κάθε άνθρωπος, κάθε ΑμεΑ, οι οικογένειές μας, δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί…

            Νοσοκομεία βομβαρδισμένα με μαρτυρίες από επίσημες οργανώσεις και φορείς ότι όσοι δεν χάνουν τη ζωή τους από τις βόμβες πεθαίνουν από την έλλειψη υγειονομικού υλικού, άνθρωποι ξεψυχούν στις ΜΕΘ, μωρά αφήνουν την τελευταία τους πνοή έξω από θερμοκοιτίδες, εκτελούνται ακρωτηριασμοί και εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικό ενώ τελευταία η τραγωδία γεννά σειρά από πανδημίες. Ομαδικοί τάφοι μέσα στα Νοσοκομεία αφού το κράτος δολοφόνος -κατακτητής του Ισραήλ δεν αφήνει κανέναν να κουνηθεί μέσα ή έξω από το Νοσοκομείο!

            Κάθε μέρα νεκροί και ανάπηροι! Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ευπαθείς ομάδες ζουν το δικό τους δράμα.

            Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν περίπου  350.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα και 50.000 έγκυες.        Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται κατηγορίες χρονίως πασχόντων όπως αυτές χιλιάδων νεφροπαθών που χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν ζωντανοί. Ωστόσο το 80% των μηχανημάτων βρίσκονται σε νοσοκομεία που τελούν υπό εντολές εκκένωσης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δύσκολη επίσης είναι η κατάσταση και για τους καρκινοπαθείς, αφού το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί πια.

            Κι όλα αυτά βαφτίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και όσους συμφωνούν στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ «νόμιμη αυτοάμυνα»!!! Είναι απαράδεκτη και πέρα από κάθε φιλειρηνικό αίσθημα η στήριξη στις απίστευτες σφαγές αμάχων σε ένα κράτος που κατέχει εδώ και 75 χρόνια ένα λαό. Αν σήμερα υπάρχει μια «κόλαση επί γης» αυτή βρίσκεται στη Γάζα, κόλαση κερδών και ανταγωνισμών με την ελληνική κυβέρνηση και όσους άλλους συμφωνούν, να εμπλέκουν το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους για τα μεγάλα συμφέροντά τους. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΦΑΓΗ!

            Στην παιδεία, δύο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα κενά στα Γενικά και Ειδικά Σχολεία, είναι χιλιάδες, ενώ πάνω από 1000 παιδιά με αναπηρίες σε όλη την Ελλάδα, δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί δεν υπάρχουν τα αναγκαία σχολικά και χιλιάδες παράλληλες παραμένουν κενές. Η ακρίβεια σαρώνει, στα αγαθά στο σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα.

            Τα ΑμεΑ κάνουμε το καθήκον μας, με τους λαούς που υποφέρουν και όχι με όσους διαπράττουν αδιανόητα εγκλήματα! Ελπίδα μας οι γιατροί που μένουν ως το τέλος στο ύψος του καθήκοντος, τα εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, που βγαίνουν στο δρόμο, διαδηλώνουν και βροντοφωνάζουν οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν πατρίδα, να πάψει το έγκλημα, η χώρα μας να σταματήσει να παραχωρεί εδάφη  Αυτός ο δρόμος μπορεί να δώσει διέξοδο στη φρίκη. Αυτά είναι τα σύγχρονα μηνύματα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Όλοι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Πολυτεχνείο για ψωμί – παιδεία ελευθερία, για να σταματήσει το μακελειό και η εμπλοκή της χώρας μας.

Χίος 18:00 είσοδος Πανεπιστήμιο

Η Πρόεδρος                                                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Σοφία Μιχάλα                                                                                      Νέστορας Ξυλάς