
Η θρούμπα Χίου είναι αναγνωρισμένη ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Οι επιτραπέζιες αυτές ελιές στη Χίο είναι γνωστές ως “κουρμάδες”. Κόβονται όταν είναι ξανθωπές και γίνονται καστανές ή μαύρες όταν μπουν στην άλμη για να ξεπικρίσουν. Ανάλογα με την επεξεργασία είναι πολύ ή λιγότερο ζαρωμένες.
Τις βρίσκουμε γλυκές (δηλαδή ανάλατες) ή αλατισμένες. Οι χιώτικες κουρμάδες είναι χαρακτηριστικές για τη μεστή σάρκα τους και το μοναδικό άρωμα σχίνου που αναδίδουν, καθώς τα φύλλα του μαστιχόδεντρου χρησιμοποιούνται για να τις αρωματίσουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Θα τις βρείτε στα τοπικά καταστήματα τροφίμων.