6467ee2c7ce0e3f581c8e2016fd7c33d
00 1 week 5

Οριστικό τέλος στις κατ εξαίρεση άδειες για μεταφορά επικίνδυνων φορτίων στον κεντρικό λιμένα του νησιού
Καθησυχαστικός ως προς τα ζητήματα ασφαλείας του κεντρικού λιμένα, που έθεσε προ ημερών ο κεντρικός λιμενάρχης Χίου Παντελής Βατούσης, στον απόηχο του δυστυχήματος στα Τέμπη, εμφανίστηκε μέσα από σημερινή του συνέντευξη στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου.

Ο κ. Ζωάνος, εξ αρχής επεσήμανε ότι τα δύο βασικά ζητούμενα που θέτει ο κεντρικός λιμενάρχης, δηλαδή η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και η τοποθέτηση προσκρουστήρων, είναι ζητήματα που έχουν πολλάκις απασχολήσει τη Λιμενική Επιτροπή, προσθέτοντας ότι και τα δύο είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί.

«Εμείς είμαστε φορέας διαχείρισης…»

Ο ίδιος πάντως, απέφυγε να απαντήσει στις συνεχόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν θεωρεί ότι το λιμάνι της Χίου είναι ασφαλές, λέγοντας ότι το Λιμενικό Ταμείο είναι ο φορέας διαχείρισης των λιμένων και συνεπώς είναι αναρμόδιο όργανο.

Μάλιστα επέστρεψε την ερώτηση στους δημοσιογράφους, διερωτώμενος εάν κάποιος μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα ότι το λιμάνι των Μεστών είναι ασφαλές για επικίνδυνα φορτία ή και για τους επιβάτες.

Παράλληλα επανέλαβε όσα, δήλωσε στο ζωντανό διαδικτυακό podcast του «Π», ότι δηλαδή απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να αποστείλει κλιμάκιο ελέγχου για να ελέγξει την ασφάλεια του λιμένα της Χίου.

Τέλος οι κατ εξαίρεση άδειες για επικίνδυνα φορτία

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, απαντώντας στο ερώτημα του «Π» για τις κατ εξαίρεση άδειες στην εκφόρτωση επικίνδυνων φορτίων, ο κ. Ζωάνος δήλωσε ότι, η πλειονότητα των αιτήσεων που δέχεται το Λιμενικό Ταμείο Χίου απορρίπτονται ενώ γίνονται εξαιρέσεις μόνο για τα καύσιμα του στρατού ή του αεροδρομίου.

Μάλιστα προανήγγειλε καθολική απαγόρευση των κατ εξαίρεση αδειών, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα όλα τα επικίνδυνα φορτία θα εκφορτώνονται στα Μεστά.